Coronatijd. De fitnesscentra zijn gesloten: honderden lopers en wandelaars in het park. Genietend van de zon. Maar, wàt een bomen!
Mijn favoriet: de prachtige veterane tamme kastanje op de grasvlakte achter het kasteel. Deze boom kreeg een mooie boomspiegel, en heeft de kruin al zwaar gereduceerd. De vele holtes en zichtbaar dood hout bieden een plaats aan ontzettend veel dieren en organismen (kan je de kraai vinden op de foto?). Dit in combinatie met mooie en vitale nieuwe takken (waterlot), maakt van deze boom een schoolvoorbeeld van goed beheer op openbaar domein.
Op de grote tulpenboom op dezelfde grasvlakte zie je enkele bloemknoppen klaarzitten. De bloemen zitten meestal bovenaan de boom – enkel boomverzorgers kunnen dus van deze pracht genieten. Op deze boom dus enkele bloemen onderaan de kruin; allen daarheen, dus! Bekijk zeker ook eens de typische vorm van het blad. Zeer herkenbaar voor deze boomsoort.
De beroemde treurbeuk: als een gigantische sculptuur naast de replica van Michelangelo’s David, is het een boom die je niet onberoerd kan laten. Een van de bekendste bomen van Antwerpen mag niet ontbreken in dit lijstje. Zijn afleggers (takken die de grond raken en nieuwe wortels aanmaken) vormden nieuwe stammen waardoor de boom de indruk geeft dat hij heel het park wil innemen. Met zijn leeftijd even oud als België is hij een belangrijke getuige van ontelbare taferelen in dit aangename park.
Meer historische info over park Den Brandt vind je hier.
Foto’s: Booming Tom