De Grote Schijn

Een zinnenprikkelende tocht door het donker. Een feeëriek verlicht pad leidt de weg, fluisterende bomen genieten met je mee. Een stukje magie, verborgen aan de rand van de stad.

De Grote Schijn is een unieke totaalbeleving zonder woorden, met innoverende snufjes en lumineuze emoties. Laat je tijdens dit omni-zintuigelijk spektakel leiden langs een parcours met indrukwekkende technieken en mysterieuze verrassingen.

Lasers ('poseidons') hoog in de populieren
Lasers (‘poseidons’) hoog in de populieren, Rivierenhof

Al sinds de start van dit magische event in 2018 staat Booming Tom in voor de installatie van alles wat te hoog is voor de ladder of onbereikbaar is voor de hoogtewerker. We zijn ontzettend fier dat we mee vorm mogen geven aan deze betoverende ervaring.

We werken super graag met de mensen die normaal in de productie van grote evenementen (concerten, festivals, modeshows…) werken en één keer per jaar hun laarzen en vuile kleren aantrekken om in de modder te experimenteren met allerhande technieken. Hoe zij verwonderd worden door de natuur en luisteren naar onze verhalen over bomen en aanverwanten, dat is ronduit fascinerend. (En uiteraard horen wij ook graag hun avonturen over hun exclusieve events – van Tomorrowland winter tot modeshows van Raf Simons)

Mysterieuze coconnen in 't Rivierenhof
Mysterieuze coconnen in de wilgen, Rivierenhof

Ook zijn we er gewoon àltijd bij: naast het mooie rivierenhof Antwerpen en jaarlijkse bezoek in het Kralingerbos in Rotterdam, klommen we ook al in en enkele prachtige bomen in Arnhem en in Durbuy.

Het is steeds een uitdaging om alles net iets verder, hoger, onbereikbaarder te hangen dan we voor ogen hadden. Des te groter wordt de verwondering. “Hoe hebben ze dàt in godsnaam weer gefixt,” hoor je dan tussen de bezoekers. Een superfijn gevoel voor de hele crew!

Vlindereitjes in de bomen
Vlindereitjes in de bomen, Rivierenhof

Hopelijk mogen we nog vele jaren de trouwe boomklimmers van dienst zijn en kunnen we jou ook verwelkomen op een van de volgende edities.

Het event gaat steeds door in de herfst (oktober-november) en tickets zijn via de website www.degroteschijn.be of www.degroteschijn.nl beschikbaar

Giuseppe Penone in museum Voorlinden

Mijn tweede keer in museum Voorlinden. Ditmaal om het werk van de Italiaan Giuseppe Penone te bekijken. En ik was er niet alleen. Nooit zag ik zoveel mensen zo gefocust naar bomen kijken, zelfs niet op een bijeenkomst van boomverzorgers.

Penone’s werk ademt natuur. Zijn eenheid met de omgeving straalt binnen bij elke bezoeker. Zelden zag ik in een museum zoveel verwondering, verbondenheid en herkenbaarheid. De natuur en de mens zijn een geheel: zeer logisch, maar in mijn dagelijkse bezigheden merk ik dat dat besef bij vele mensen enorm ver te zoeken is.

Bomen krijgen de hoofdrol bij Penone. Ik zag vandaag enkele enorm impressionante zaken. De grote blikvanger is deze 11 meter hoge door de bliksem getroffen eik uit de tuin van MACS in Grand-Hornu. Penone maakte een mal van die boom en vertaalde hem zo in brons en goud.

Albero folgorato, Guiseppe Penonne, 2012 | Brons, goud
Albero folgorato, Guiseppe Penonne, 2012 | Brons, goud

“De boom is een spectaculaire schepping omdat elk deel van de boom essentieel is voor zijn bestaan. Het is de perfecte sculptuur.”

Vertrekkende vanuit grote houten balken legt Penone de oorspronkelijke boom bloot. De geschiedenis zit in het hout opgeslagen en door jaarringen af te pellen kan je teruggaan in de tijd naar een bepaald moment in de groei van de boom.

Ripetere il bosco, Giuseppe Penone, 1969-2022 | ceder, douglas, spar

Op een boom in Piëmonte bracht Penone een afgietsel aan van zijn hand. Jaar na jaar overgroeit de boom deze hand. Hier zie je in brons de evolutie van 16 jaren overgroeiing.

“Wij verstoren en ontregelen de natuur, we maken ons zorgen om klimaatverandering, maar vrezen vooral voor ons eigen voortbestaan, want de natuur zal overleven.”

Trattenere 6, 8, 12, 16 anni di crescita, Giuseppe Penone, 2004-2020 | Brons

Breng zeker een bezoek aan museum Voorlinden, net voorbij Den Haag. Naast een impressionante eigen collectie is er ook een prachtige tuin van Piet Oudolf die er elk seizoen anders uit ziet.

A walk in the park: domein Hertoghe

Wat een kanjers! Een eerder onbekend en rustig parkje met gigantisch potentieel; er mag iets meer geïnvesteerd worden in wortelbescherming (boomspiegels nog meer afbakenen met bijvoorbeeld dood hout of takkenwallen). Divers bomenbestand en leuke nieuwe aanplant.

Bij het betreden van het park springt een oude sprookjesrobinia onmiddelijk in het oog. Twee toppen zijn eruitgebroken, de nieuwe jonge kruin neemt het over. Het hout van de robinia of valse acacia is trouwens even duurzaam als tropisch hardhout. Dit hout is tegenwoordig zeer geliefd voor gebruik in speeltuintjes.

Robinia pseudoacacia (valse acacia)

Opmerkelijk is de hemelboom die ooit is omgegaan, maar zich herpakte. Nu murmt hij zich als een slang door het bos op zoek naar licht. Op zijn minst een bijzonder zicht. Dit exemplaar heeft geluk: hemelbomen zijn sinds juli 2019 ongewenste gasten in Europa. Het verkopen en het aanplanten van deze exoot is sindsdien verboden.

Ailanthus altissima (hemelboom)

Aan de rand van de open plek eist een brede zwarte walnoot zijn plaats op in het park. Een bliksem trof hem in een ver verleden -dit zie je duidelijk aan de afgestorven baststrook van kop tot wortel- dat maakt hem nog unieker op deze mooie plaats.

Juglans nigra (zwarte noot)

Als bonusfoto een ode aan de (on)beantwoorde liefde. Een stevige beuk verklaart op weinig subtiele manier zijn gevoelens voor Linda. Of de liefde ooit beantwoord is, laat ik aan eenieders verbeelding over.

Fagus sylvaticus (beuk): “I love Linda”; platanus x hispanica (gewone plataan) op de voorgrond

Naast de bomen hierboven beschreven staan er in dit park nog prachtige impostante beuken, kastanjes, paardenkastanjes en platanen. Voor de kenners vermeldenswaardig is een groot exemplaar van de zwarte moerbei.

Meer info over het Hertoghepark

A walk in the park: Den Brandt

Coronatijd. De fitnesscentra zijn gesloten: honderden lopers en wandelaars in het park. Genietend van de zon. Maar, wàt een bomen!

Mijn favoriet: de prachtige veterane tamme kastanje op de grasvlakte achter het kasteel. Deze boom kreeg een mooie boomspiegel, en heeft de kruin al zwaar gereduceerd. De vele holtes en zichtbaar dood hout bieden een plaats aan ontzettend veel dieren en organismen (kan je de kraai vinden op de foto?). Dit in combinatie met mooie en vitale nieuwe takken (waterlot), maakt van deze boom een schoolvoorbeeld van goed beheer op openbaar domein.

Castanea sativa (tamme kastanje)

Op de grote tulpenboom op dezelfde grasvlakte zie je enkele bloemknoppen klaarzitten. De bloemen zitten meestal bovenaan de boom – enkel boomverzorgers kunnen dus van deze pracht genieten. Op deze boom dus enkele bloemen onderaan de kruin; allen daarheen, dus! Bekijk zeker ook eens de typische vorm van het blad. Zeer herkenbaar voor deze boomsoort.

Liriodendron tulipifera (tulpenboom)

De beroemde treurbeuk: als een gigantische sculptuur naast de replica van Michelangelo’s David, is het een boom die je niet onberoerd kan laten. Een van de bekendste bomen van Antwerpen mag niet ontbreken in dit lijstje. Zijn afleggers (takken die de grond raken en nieuwe wortels aanmaken) vormden nieuwe stammen waardoor de boom de indruk geeft dat hij heel het park wil innemen. Met zijn leeftijd even oud als België is hij een belangrijke getuige van ontelbare taferelen in dit aangename park.

Fagus sylvatica pendula (treurbeuk)

Meer historische info over park Den Brandt vind je hier.

Foto’s: Booming Tom

Expo: Nous les arbres, Fondation Cartier, Parijs, 2019

We brachten een bezoekje aan een van mijn favoriete steden: Parijs. Barslecht weer, maar dat deerde weinig: we hadden immers tickets voor “Nous les arbres“, een internationaal gerenommeerde expo over bomen. De expo viel me persoonlijk eerder tegen, maar enkele mooie dingen blijven me zeker bij. Met plezier deel ik een filmpje over Francis Hallé.

Hallé. Hoe gepassioneerd kan iemand zijn? Deze man vult zijn dagen met het kijken en tekenen van bomen en planten. Hij is een echte referentie over kroonarchitectuur bij bomen. De manier waarop hij over bomen vertelt werkt aanstekelijk.